Landmand Klaus Jørgensen er en ambitiøs og strategisk mælkeproducent. Siden 2014 har han benyttet sig af rådgivning fra KF Tilskud forud for sine beslutninger om investeringer og ændringer på bedriften. Samarbejdet med adm. dir. ved KF Tilskud Karen Feddersen giver ham modet til at investere i ny teknologi langt hurtigere end ellers, forklarer landmanden.  

Mælkeproducent Klaus Jørgen er en driftig landmand. Ved Ringe på Midtfyn driver han en bedrift med 210 årskøer og 230 ha jord, hvor han dyrker flere typer korn, hvede, frøgræs, spinat, samt majs og kløvergræs til foder.   

Klimavenlig produktion og gode arbejdsforhold for ham selv og sine fire ansatte ligger Klaus Jørgensen meget på sinde. Derfor benytter han KF Tilskud til rådgivning om tilskudsansøgninger til forbedringer på bedriften: 

”Jeg har et samarbejde med Karen (Feddersen, red.), hvor jeg rådgiver mig om normer og regler for tilskudsansøgninger. På den måde får jeg rådgivning til, hvad gør vi kan gøre bedre på bedriften for fremtiden. Hvis jeg får øje på en pulje, så ringer jeg og spørger Karen, om det passer ind på min bedrift. Hun er meget professionel og ærlig. Nogle gange vurderer hun, at det ikke passer til os, andre gange går hun videre med det. Det kan spare os for unødigt bureaukrati, hvis hun kan sige på forhånd, at det ikke passer ind hos os, andre gange så betyder det, at vi med stor sandsynlighed har succes med at søge,” forklarer Klaus Jørgensen om processen. 

Han har været kunde ved KF Tilskud, tidligere KF Miljø, i knap 10 år. Den første indsats var en udvidelse af produktionen, men siden har rådgivningen handlet mere og mere om klimaforbedringer. 

”Der er rigtig mange ting, vi gerne vil, og statens puljer er med til at motivere os til at prøve kræfter med nye tiltag. Jeg har kommet hurtigere i gang med ny teknologi på den måde – jeg fik blandt andet, med hjælp fra KF Tilskud, mulighed for at indføre GPS-teknologi. Både tilskuddet og rådgivningen fra Karen gav os modet til at prøve det af,” siger han.  

Karen Feddersen har rådgivet Klaus Jørgensen i forhold til reduktion af brændstof-, strøm- og vandforbrug på bedriften. Karens kendskab til tilskudsmuligheder betyder, at der er kommet flere fornyelser på bedriften: 

”Vi fik mulighed for at reducere elforbruget, fordi vi kunne få en økonomisk støtte til det. Med støtten kunne det hurtigt betale sig for os at skifte vores belysning i staldene til LED. Vores eksisterende lys var ikke slidt op, men med tilskuddet gav det mening at udskifte lyset med det samme,” siger Klaus Jørgensen. 

Artiklen fortsætter under billedet…

“Det godt at have en høj kapacitet på malkningen, med den nye robot reducerer vi yderligere, hvor ofte vi må ind til dyrene,” siger Klaus Jørgensen. Foto: Privat. 

 

Malkerobot skal forebygge ulykker 

Samarbejdet med KF Tilskud vil fortsætte, mener landmanden, som for nyligt har fået mulighed for at skabe et sikrere arbejdsmiljø. Med tilsagn til tilskud er det muligt for landmanden at installere endnu en malkerobot i stalden.  

”Det vil helt klart reducere slid og tilskadekomster både hos medarbejderne og hos mig. Der sker skub og mas, når vi er inde hos dyrene, så jo mere vi kan reducere, at vi er derinde, jo mindre risiko er der for at blive klemt. Langt de fleste køer går selv ind for at blive malket, men nogle gange vil vi skulle ind og hjælpe med malkningen, og der er det godt at have en høj kapacitet på malkningen, med den nye robot reducerer vi yderligere, hvor ofte vi må ind til dyrene,” forklarer han.  

Puljer fra blandt andet Energistyrelsen er åben. Arbejdstilsynets pulje forventes også at åbne for 2023 snarligt.

Ønsker du selv at modtage rådgivning af KF er du velkommen til at tage kontakt på telefon 26 39 78 25 eller e-mail kf@kfmiljo.dk.