Hvad er et KlimaPas?

Med et KlimaPas fra KF Miljø får du mulighed for at fokusere på flere indsatsområder i dit landbrug, der kan forbedre din bundlinje. Værdien af dine tiltag, data og viden er designet til at gavne dig og din bedrift. Alt, hvad det kræver, er din opmærksomhed og vilje til at være i front.

Klimapasset har tre niveauer, som du kan justere op og ned på alt afhængig af, hvor du er i den grønne omstilling af din bedrift.

 

 • KLIMAPAS BASIS Får du et KlimaPas, får du automatisk BASIS. Det er det 1. vigtige skridt, som synligører, at du er opmærksom på de nye krav i din årsrapport. Det giver dig et enkelt datagrundlag og en basal indsigt i, hvordan din bedrift står i forhold til de mest aktuelle tal og målepunkter, som drøftes i landbruget lige nu.

 

 • KLIMAPAS BUSINESS Ved at tilvælge et eller flere moduler fra BUSINESS-pakken, kan du løfte din viden og din virksomhed, bl.a. ved aktivt at anvende de mange nye muligheder, der er i de tre BUSINESS-moduler for at gavne din egen bundlinje og forhandlingssituation.

 

 • KLIMAPAS PRO Arbejder du allerede professionelt og strategisk med den grønne omstilling af din bedrift, vil vi anbefale dig at vælge PRO, hvor du vil blive inspireret og motiveret til at nå nye højder med din indsats.

 

Med dit eget individuelle KlimaPas kan vi desuden indarbejde ESG-kravene i vores standardprocesser i udarbejdelsen af dit årsregnskab. Det giver dig langt bedre låne- og investeringsmuligheder i banken samt bedre vilkår i dine forsikringer.

Formålet med KlimaPasset er overordnet at guide dig og skabe et overblik over, hvordan klimaudfordringerne påvirker dit landbrug – og hvordan du kan opnå konkret økonomisk værdi gennem dine initiativer.

Forstå og aktiver din KlimaPas

KlimaPasset bør betragtes som en forsikringsordning og kan fungere som et beslutningsgrundlag eller strategidokument til planlægningen af din fremtidige bedrift.

 

Et KlimaPas giver dig følgende fordele:

 • En bruttoliste, der dokumenterer dine tiltag og indsatser. Denne liste er eksternt valideret af Århus Universitet, Landbrugsstyrelsen og andre.
 • En oversigt over dit landbrugs CO2-udledning i forhold til Klimarådets model, som er baseret på internationale standarder.
 • Den faktiske miljømæssige effekt af dine investeringer, sammenholdt med de tilskud, du har opnået til dem.
 • En opdateret liste over tilskudsordninger, som du med fordel kan søge.
 • En ESG (Environmental, Social, Governance) -oversigt, som du kan bruge i dialog med din bank eller samarbejdspartnere.
 • En sikkerhedsvurdering af din ejendom – f.eks. i forhold til sårbare områder.

 

Som en vigtig del af den løbende opdatering inkluderer KlimaPasset:

 • Kontinuerlig udvidelse af din bruttoliste med nye teknologier, der søges via tilskudsordninger, samt tiltag, der er gennemført uden tilskud, men hvor miljøeffekten kan beregnes.
 • Muligheden for at se og blive inspireret af, hvad andre i dit segment har opnået med succes.
 • En opdateret benchmark-analyse, der giver indsigt i, hvor du har potentiale for at tjene penge på data og CO2-certifikater i de kommende 1-3 år.

 

KF Miljø udvider løbende KlimaPasset i takt med, at nye muligheder opstår, herunder nye puljer, effektberegninger på nye og flere tiltag samt nye krav og initiativer fra både ind- og udland.

Velforberedt med KlimaPasset

Klimaindsatsen har været i gang længe, og det politiske fokus bliver i disse år især rettet mod landbruget. Derfor er det vigtigt, at du er klar med svar på nogle af de mange klimarelaterede spørgsmål, som du får fra banken, dine samarbejdspartnere, dine børn eller lokalsamfundet.

Mange parter efterspørger svar på landbrugets klimaindsats, men ofte kan den enkelte landmand i dag ikke på stående fod redegøre for deres virksomheds klimaftryk. Vi mener, at det er vigtigt at du har styr på din indsats, både for at du fremstår professionel, og for at sikre, at du høster de konkrete økonomiske gevinster, der er i dine tiltag.

KF Tilskud har udviklet Klimapasset for at stille vores kunder stærkt og velforberedt, så du får bedre mulighed for at tjene den økonomisk gevinst på din indsats og aktivt vælger til, hvem, hvordan og hvornår du vil dele den med andre, fremfor at blive ubehageligt overrasket eller føle dig snydt, hvis/når andre tjener penge på din indsats.

Vi vil gerne sikre, at du kender til udviklingen i mulighederne for at øge din bundlinje, og godskrives for din indsats i alle relevante sammenhænge. Værdien af dine data skal komme dig og dit landbrug til gode, men det kræver at du er opmærksom og fremme i skoen.

 

Krav fra finansielle samarbejdspartnere

I den finansielle sektor skal alle større banker fra 2021 følge EU’s ESG-krav (environmental, social, governance). Det betyder, at bankerne skal kunne redegøre mere indgående om, hvordan deres udlån til kunderne påvirker klimaet.

Det betyder, at rådgivere strammer op på spørgsmål, hvor du som kunde skal kunne give gode konkrete svar, og kvaliteten af dit svar får betydning for, hvor billigt din bank kan låne dig penge, og derved også hvilke lånebetingelser du kan opnå.  

Kigger man f.eks. på den skabelon som Vækstfonden beder deres landbrugskunder udfylde, var der allerede i løbet af 2020 kommet spørgsmål ind som mange landmænd blev udfordret på at svare på. Test selv, hvor godt du i øjeblikket kan svare på spørgsmål som:

 • Vurder din virksomheds bæredygtige udvikling fra 1-10?
 • Hvilke bæredygtighedstiltag har du allerede gennemført?
 • Hvad skal der til for at fortsætte virksomhedens bæredygtigheds udvikling?
 • Beskriv dit landbrugs indsats ift. grøn omstilling og bæredygtighed og dine planer de næste 3, 5 og 10 år?

Hovedparten af vores kunder kan godt fortælle lidt, men de er ikke i stand til at være konkrete og fakta orienterede. Det er afgørende at man som landmand kan det, hvis man vil sikre gode forhandlinger med banken og andre i ens værdikæde.

Book en uforpligtende samtale

Skal din bedrift have et KlimaPas? Skriv dine oplysninger her, så kontakter vi dig!

God rådgivning betaler sig altid, så kontakt os for mere information, eller tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.