Perioder med hårde dage i marken med blandt andet såarbejde tærer på medarbejdernes kræfter. Afprøvning af GPS-værktøj i traktoren har givet mulighed for at klare de store markopgaver hurtigere og mere behageligt, forklarer griseproducent og planteavler Steen Ellgård Kristensen.

Gennem KF Miljø har Steen Ellgård Kristensen søgt midler til at afprøve en GPS, som skulle give ham og hans medarbejdere bedre arbejdsforhold, når de lange dage i traktoren melder sig. GPS’en hjælper føreren af traktoren med at holde de rette kørespor og kan bruges under såarbejde, gødskning af sort jord, harvning med mere.

”Jeg var heldig at få tildelt midler til afprøvningen, fordi jeg var en af de første til at søge puljen. Karen (Feddersen, red.) lavede det hårde arbejde med ansøgningen, hun har hjulpet mig rigtig meget, og havde jeg ikke haft nogen til at rådgive mig i processen, så havde jeg aldrig fået søgt den pulje. Det var en tryghed for mig, at jeg gennem KF Miljø sikrede mig, at alle oplysninger var korrekte, jeg vidste at det hele blev gjort rigtigt,” forklarer Steen Ellgård Kristensen.

Det er første gang, han søger en pulje for at få tilskud. Han driver en bedrift med griseproduktion og planteavl 10 km uden for Grenå på Djursland med samlet set 390 hektar jord.

Artiklen fortsætter under billedet…

Lilia Ellgård Kristensen fører traktoren under markarbejde før investeringen i en GPS. Arbejdet medførte belastende arbejdsstillinger for at holde køresporerne. Foto: Privat.

 

Vi er vilde med den

Steen Ellgård Kristensen har en enkelt medarbejder i stalden og to i marken. Det er hans markarbejdere der ind til videre har haft størst fornøjelse af det nye hjælpemiddel.

”Det er dem, der bruger den, og de er også noget skrappere til IT, end jeg er, så de har selvfølgelig instrueret mig i, hvordan man bruger den nu. De er helt vildt glad for den, de fortæller mig, at det er ikke nær så slemt at have lange arbejdsdage, og selv dage som er ekstra lange, når vi sår eller gødsker, så er de tilmed friskere end tidligere,” fortæller planteavleren.

GPS’en fungerer ved, at brugere digitalt tegner markskellet op. Herefter indtaster man oplysninger om redskabet, og GPS’en foretager herefter styringen af traktoren.

”Såarbejdet er en langstrakt periode, og det her ville bare gøre hverdagen nemmere og mere behagelig. Når først GPS’en er indstillet og traktoren kører, så kan jeg læne mig tilbage og blot overvåge, hvad jeg laver,” siger han.

Steen har nu investeret i GPS’en og ser frem til, at den skal afprøves på mange andre opgaver. Blandt andet sprøjten, hvor GPS’en sikrer at der sektionsaflukkes for planteværn under behandlingen, så den automatisk åbner og lukker for enkelte sprøjter.

”Vi fortsætter selvfølgelig med at bruge den under såarbejdet, men vi i højere grad bruge den under sprøjtearbejde og gødskning. Når vi tildeler gødning med GPS, så kommer vi for fremtiden til at få rabat på vores efterafgrøder, så det er en fordel på mange områder, at vi nu har gjort denne investering.”

 

Fakta

Griseproducent og planteavler, Steen Ellgård Kristensen

Tilsagn fra arbejdstilsynets pulje

Modtaget 64.000 kr. til afprøvning af GPS