Den hårde lerjord gør det nødvendigt at spule drænene omkring planteavler Lars Bisgaards jorde flere gange årligt. Det er en manuel og fysisk krævende opgave, som belaster medarbejderen og øger risikoen for skader og nedslidning. Et tilskud fra arbejdstilsynet giver nu håb for ændrede arbejdsforhold.

Den nye drænspuler har hydraulisk arm, så man undgår manuelt at skulle kravle op og ned af skrænterne til markdræn for at spule. Foto: KF Miljø.

 

For fremtiden håber Lars Bisgaard, at han og hans medarbejdere vil blive forskånede for generne fra manuelt at spule dræn omkring markerne ved Vanggaard ved Hjørring i Nordjylland.

For nyligt fik planteavleren nemlig tildelt 66.400 kr. i tilskud fra arbejdstilsynets pulje til afprøvning af en drænspuler med motoriseret hydraulisk slangestyring.

”Det skulle gerne forbedre belastningen for medarbejderne. Jeg har haft brækket min højre skulder og venstre albue, og det er derfor slet ikke muligt for mig selv at udføre arbejdet. Jeg har derfor særligt fokus på medarbejderne,” forklarer Lars Bisgaard.

Lars Bisgaard driver knap 200 hektar planteavl, hvor han vurderer, der er omkring 35-40 dræn af både ældre og nyere dato.

”I dag spuler vi vores dræn ved at køre ud med en drænslange, der er påmonteret en vandtankvogn. Drænslangen er oprullet på et spil, hvorfra slangen manuelt skal trækkes ud. Medarbejderen skal placere køretøjet langs med vandløbet og herefter hoppe ned af traktoren for at trække spuleslangen ud.”

Pengene er tildelt fra arbejdsmiljøtilsynets pulje, som er til for at forebygge nedslidning og arbejdsulykker. Der er løbende frist, og der er afsat 100 mio. kr. til puljen, som uddeles mellem 2021 og 2023. KF Miljø har rådgivet Lars Bisgaard under ansøgningsprocessen:

”Vi oplever desværre, at mange ikke kender til netop denne pulje, fordi den ikke er direkte koblet til landbruget. Vi har beskæftiget os med at rådgive i ansøgninger til netop puljer som denne gennem knap ti år, og derfor er det jo glædeligt at endnu en af vores kunder har opnået tilsagn,” siger adm. dir. i KF Miljø Karen Feddersen.

 

Fjernstyret drænspuler

Lars Bisgaard afprøvede drænspuleren i 12 uger. Modellen, som han efterfølgende har investeret i, er en Homburg Delta fra Brøns Group. Det særlige ved denne er, at den kan betjenes af én mand, er udstyret med automatisk udrulning af slange, som styres via fjernbetjening og kører med en lavt vandtryk. Det betyder, at medarbejderen ikke skal stemme igen ved modtryk, og det sparer på kræfterne.

”Vi går ofte i marken en hel dag for at drænspule, det er altså otte timer ad gangen. Her kravler medarbejderne op og ned ad grøftekanter, og i gennemsnit ender de med at løfte 800 kg. på en dag, når spuleslangen skal rulles ud, flyttes og rulles op igen.”

Drænrørene omkring markerne er nødvendige for at jordene kan dyrkes, forklarer landmanden. Drænene kan nemlig blive tilstoppet af lerholdig jord, sand, indgroede rødder og jernoxid, hvilket forårsager en stigning af grundvandsniveauet med en øget risiko for forsaltning af jorden.

Artiklen fortsætter under billedet…

 

Manuel drænspuling var en stor belastning for kroppen og skulle udføres flere gange årligt. Foto: KF Miljø.

 

Vejledning til at søge

Oven på prøveperioden er Lars Bisgaard yderst tilfreds med sin investering i den nye drænspuler. Maskinen har sikret en mere effektiv proces ved vedligeholdelse af markdræn, hvilket sikrer planternes kvalitet, og udbytter bibeholdes. Gevinsten vil dog være størst hos medarbejderen:

”Jeg håber, at det vil medvirke til, at medarbejderne oplever en signifikant forbedring for belastning af deres, skuldre, håndled og fingre,” siger Lars Bisgaard.

Lars Bisgaard fik råd og vejledning af KF Miljø til at søge tilskuddet. Det har været en længere proces, som heldigvis endte med et tilskud, forklarer han.

”Som landmand skal man tænke sig om, om det kan betale sig. Det kan føles som længe, at man skal vente på, at pengene kommer ind.”

Karen Feddersen råder landmænd til at være tålmodige. Typisk vil der gå op mod to måneder, fra ansøgningen sendes ind og ind til, at man som ansøgere får svar fra arbejdstilsynet.

KF Miljø har hjulpet godt 3.000 landmænd med at søge om tilskud siden deres stiftelse i 2013. Omkostningerne ved at benytte sig af ydelserne fra KF Miljø er individuelle, men i langt de fleste tilfælde er der et positivt udfald ved at søge tilskudspuljerne, forsikrer hun:

”Hos KF vurderer vi altid omkostningsniveauet fra sag til sag. Omkostningsniveauet afspejler sagskompleksiteten, og det følger som oftest også tilsagnets størrelse. Heldigvis oplever vi, at op mod 90 procent af vores kunder modtager tilskud fra de søgte puljer.”

På bedriften har de haft den automatiserede drænspuler på prøve i den maksimale prøveperiode på 12 uger. Lars Bisgaard har efterfølgende valgt at investere i maskinen.

 

FAKTA

  • Planteavler Lars Bisgaard, Vanggården, Nordjylland
  • Tilskudsandelen til et givent projekt fra Arbejdstilsynets pulje er 80 procent eller maksimalt 150.000 kr.
  • Lars Bisgaard modtog 66.400 kr. i tilskud fra arbejdstilsynets pulje
  • Afprøvning af Homburg Delta drænspuler fra Brøns Group
  • Drænspuler med automatisk udrulning af slange, som styres via fjernbetjening. Udstyret med hydraulisk arm, som kan svinge ud over grøften, så medarbejderen ikke selv skal kravle op og ned ad grøftekanter.