Er du svineproducent? Så bruger du muligvis 600 timer på at gøre rent. Er du grøntsagsproducent? Så tilbagelægger du en halvmaraton med dit lugearbejde. Men nu kan du søge tilskud til at slappe af. Næsten da.

Du tænker nok ikke over det, når du eller dine medarbejdere er i gang med dagens arbejde på bedriften, men mange af de arbejdsopgaver, der er kendetegnet for arbejdet i landbruget, er tunge og rutinepræget. Og det kan give mange gener på sigt.

Er du svineproducent, så bruger du eller dine medarbejder muligvis omkring 400-600 timer om året på nedvaskning af stalden med en højtryksspuler. Har du planteavl og samler sten på dine marker, løfter du flere tons på få dage. Arbejder du i en forkert arbejdshøjde, som for eksempel ved håndhøstning af afgrøder i fodhøjde, så belaster du ryggen mere end hvad godt er. Derfor har Arbejdstilsynet nu åbnet muligheden for at søge tilskud til afprøvning af maskiner, der kan afhjælpe ensidig gentagne arbejdsstillinger hos dig og dine medarbejdere.

I KF Miljø ApS arbejder vi med professionel rådgivning til tilskudsordninger i landbruget, og har bidraget til at danske landmænd har fået udbetalt over 200 mio. kr. i tilskud. Vores udviklingsdirektør, Jeannette Ørbeck mener, er dette en tilskudsordning du bør overveje:

”Nedslidning og ensidige gentagende arbejdsstillinger går typisk ud over arme, ben, ryg og hænder, der stort set konstant er i aktion. Mange bedrifter har allerede gjort meget for at forbedre arbejdsmiljøet for dem selv og medarbejdere. Blandt andet med løfteudstyr, sikkerhedsudstyr og bedre arbejdshøjde. Der udvikles dog konstant på nye muligheder, og det er vigtigt, at du holder øje med dem, for at undgå, at I bliver nedslidt på arbejdet,” fortæller  Jeannette Ørbeck.

Få op til 500.000 kr. til afprøvning af tekniske løsninger
Arbejdstilsynet har en pulje åben, som giver mulighed for at søge økonomisk hjælp til afprøvning af tekniske løsninger for en 3 måneders periode. Tilskudsandelen udgør 80%, dog maks. 500.000 kr. Ansøgningerne behandles løbende, og puljen kan søges frem til udgangen af 2023.

Eksempler på tekniske løsninger, der kan søges tilskud til er: Vaskerobotter, løfteteknik, malkerobotter, GPS-løsninger og robot-teknologi. Du kan som virksomhed søge to typer af indsatsområder, henholdsvis Autoriseret arbejdsmiljørådgivning – med henblik på at forebygge fysisk eller psykisk nedslidning hos dig og dine ansatte eller at forebygge, at I kommer ud for arbejdsulykker, og Sundhedsfremme for de ansatte i form af fysisk træning på arbejdspladsen.

Hvorfor løfte en elefant, når du kan nøjes med en shetlandspony
Ensidigt gentagende arbejde snyder, da man ikke altid tænker over det i hverdagen, men at tallene er overraskende, når de ganges op. Det understreger en analyse som vi i KF Miljø har udarbejdet for en af vores kunder, der er kartoffelavler:

”Hos en kartoffelavler, hvor sten fra afgrøden skal sorteres manuelt, viste vores analyse, at hver medarbejder i højsæsonen dagligt fjerner mellem 1,8-2,7 tons sten manuelt fra afgrøderne. Altså den samme vægt som en afrikansk skovelefant,” fortæller Jeannette Ørbeck og fortsætter:

”Her er der nu søgt om afprøvning af en teknologisk løsning, som mindsker belastningen, og medarbejderne kan se frem til at skulle nøjes med dagligt at løfte en shetlandspony (red. 150 kg.)”

25 kilometers lugearbejde og 420 timers høstarbejde
En anden bedriftsejere vi i  KF Miljø netop har rådgivet til at søge tilskudsordningen, er en grøntsagsproducent med en aspargesproduktion på 10 hektar. I højsæsonen høster de asparges 4 gange og bruger i alt over 400 timer på høstarbejdet:

”Når der høstet, gør medarbejderen det typisk i 3-6 timer dagligt, og den spand, som høsten indsamles i, vejer 7 kg når den er fyldt op. Det tager ca. 45-60 min. at fylde en spand og medarbejderen høster op til 10 spande på en dag,” fortæller Jeannette Ørbeck, og tilføjer:

”Foruden høstarbejdet, er der alt lugearbejdet, som tager ca. 420 timer årligt, og der tilbagelægges 25 km hver gang rækkerne skal luges. Det mente vi og bedriftsejeren burde kunne gøres mere effektivt, og samtidig forebygge at medarbejderne bliver slidt ned af det hårde, gensidige arbejde.”

Bedriftslederen har nu brugt puljen til at søge tilskud til afprøvning af en høstmaskine. En godkendt ansøgning giver ham mulighed for at have maskinen i tre måneder, og undersøge, om den kan forbedre arbejdsmiljøet, og samtidig øge effektiviteten.

”Det er en stor hjælpe for bedriften at kunne afprøve maskinen inden man smider en masse penge efter den. På den måde kan bedriftsejeren sikre sig, at høstmaskinen har den ønskede effekt. Samtidig vil han få frigivet en masse tid grundet effektiviseringen af markarbejdet, som han med rette kan bruge på at slappe af – selvom det tvivler jeg nu på, at han gør,” fortæller Jeannette Ørbeck, og slutter af:

”Vi opfordrer bedriftsejere til at undersøge, hvilke arbejdsgange der med fordel kan forbedres. Og vi står altid klar med vejledning og rådgivning, hvis der er brug for det. Vi har stor ekspertise i tilskudsordninger, og som vi plejer at sige, så er det 100% sandsynligt, at du ikke får de tilskud, du ikke søger.”

Hos KF Miljø har vi arbejdet med tilskudsordninger i landbruget de sidste 10 år, og vores kunder har i gennemsnit fået 200.000 kr. udbetalt på en godkendt tilskudsansøgning. Vi sidder altid klar til en uforpligtende snak, hvor du som landmand kan drøfte hvilke tilskudsordninger, der passer netop dit behov.