En artikel i den lokale avis fik Bent Nissen til at få øjnene arbejdsmiljøstyrelsens pulje. Håbet var at få midler til at forbedre sin arbejdsplads for ham selv og sine medarbejdere.

Kvæg- og planteavler Bent Nissen på Ærø har drevet sit landbrug i knap 30 år. Han har aldrig hverken søgt eller modtaget tilskud til forbedring af arbejdsmiljøet på sin arbejdsplads. Tidligere på året fik en artikel i den lokale landbrugsavis Landbrug Fyn ham til at kontakte KF Miljø.

Herefter gik det stærkt, og Bent Nissen fik sendt tre ansøgninger til puljen til forbedring af arbejdsmiljøet.

”Det var godt, jeg kontaktede KF Miljø og fik hjælp til rapporteringen til arbejdsmiljøstyrelsen. De holder hånd i hanke med at få dokumenteret det, man skal, og uden dem havde jeg ikke fået gennemført ansøgningerne,” siger Bent Nissen.

Han fik tilsagn til alle tre tilskud fra arbejdsmiljøpuljen hos Arbejdsmiljøstyrelsen. Ét til en strømaskine, én til en stenopsamler og én til en ATV.

”Jeg var så heldig at få tilsagn til alle tre tilskud, vi har haft de forskellige hjælpemidler på prøve og valgt at investere i alle tre.”

Bent Nissen anslår, at han har fået dækket omkring 25 procent af udgifterne til leje og indkøb af hjælpemidlerne.

 

Færre gentagne arbejdsbevægelser

Ansøgningsprocessen krævede flere detaljer, og efter tilsagnene blev givet, skulle landmanden også dokumentere lejeforhold med mere. Alt dette blev nemmere, fordi han havde konsulenter fra KF Miljø til at hjælpe sig.

”Selvfølgelig koster det noget, når de står for at lede processen og sikre, at alle deadlines og så videre bliver overholdt. Men det er penge, der er godt givet ud. Tilskuddene dækker både til leje af hjælpemidlerne og udgiften til rådgivning,” vurderer Bent Nissen.

Særligt strømaskinen har medarbejderne allerede brugt adskillige gange i stalden. Opgaven med at strø halm kræver både gentagne bevægelser for medarbejderen, men skaber også et meget støvet arbejdsmiljø.

”Strømaskinen søgte vi om til brug hos vores ungdyr. Det har forbedret arbejdsmiljøet, fordi de skåner de ansatte for en besværlig opgave. Tidligere har de uanset hvad haft støvmaske på, men det slipper de også for nu.”

 

Artiklen fortsætter under billedet…

 

En fjerde ansøgning indsendt

Bent Nissen er glad for, at han har opdaget, hvordan han kan få midler til forbedringer på bedriften, men også hvordan processen bliver langt nemmere.

”Jeg har allerede ansøgt Miljø- og teknologipuljen om tilskud til aktivitetsmålere til køerne. Selvfølgelig er der et maksimum beløb på ét år, som man kan søge om, men det har vi ikke ramt endnu.”

For fremtiden håber Bent Nissen, at grønne tiltag på bedriften vil kunne gavne både klima og pengepungen.

”I det nye år vil jeg søge om at få installeret solceller. Lige nu er elektricitet dyrt, men på sigt er det også en grøn omstilling af vores energi. Lige nu svinger vores elregninger mellem 25 og 100 tusind om måneden. Hvis vi får tilsagn til solceller, så håber vi at spare 45.000 kilowatt-timer. Det svarer til ca. 20 procent af vores forbrug,” forklarer han.

 

FAKTA

Bent Nissen

Solgaarden, Marstal, Ærø

260 årskøer plus ungdyr

380 hk planteavl, grovfoder, græs og korn

Fire ansatte