Landmand Lars Romme Jakobsen fik 100.144,00 kr. i tilskud til at prøve en stenopsamler på sit landbrug. Maskinen sparer ham selv og medarbejderne for mange timers hårdt fysisk arbejde i belastende stillinger.

Junglen af tilskudsordninger er uoverskuelige og komplicerede. Hvis man endeligt får øje på et tilskud, som giver mening for ens bedrift, så er ansøgningsprocessen snørklet og besværlig.

Det mener Lars Romme Jakobsen, planteavler fra Stubbekøbing på Falster. Selv fik han rådgivning af KF Miljø til at søge tilskud til en stenopsamler.

”Det forekommer mig fuldstændig håbløst at få overblik over tilskudsordninger – der bliver åbnet for ansøgninger til forskellige puljer hele tiden, og det er oftest uklart, hvad det er, der gives tilskud til, derfor var det helt essentielt for os, at vi kunne søge råd hos KF Miljø – her skulle vi bare have noget vejledning,” forklarer Lars Romme Jakobsen om forløbet.

Lars Romme Jacobsen har ejet sit landbrug i 40 år, og i al den tid har han manuelt samlet sten på markerne. Han blev anbefalet af virksomheden, som forhandler stenopsamlere at tage kontakt til KF Miljø for at få rådgivning.

”Kontakten med KF Miljø har kørt helt fantastisk, det har været både nemt og hurtigt. Jeg kunne ikke drømme om at søge en tilskudsordning selv, det er slet ikke til at se igennem,” lyder det.

KF Miljø rådgiver landmænd i ansøgningsprocessen til tilskudsordninger, og har ind til videre sikret over 10 mio. kr. i tilskud til deres kunder via arbejdstilsynets åbne pulje.

”Hos KF Miljø har jeg rådgivet og arbejdet med tilskudsordninger i landbruget de sidste 10 år. Det er historier som Lars Rommes, der virkelig viser hvor stor en forskel det gør for et enkelt landbrug at gøre brug af de tilskudsordninger, der er til rådighed,” forklarer udviklingsdirektør for KF Miljø Jeannette Ørbeck.

 

Slipper for nedslidende arbejde

På landbruget NordFalster Agro dyrker de 1100 hektar. Marker, der hvert år skal ryddes for sten i de øverste jordlag for at undgå maskinnedbrud og dyre reparationer på mejetærskere samt ved roeoptagning i høsten – opgaver, hvor nedetid på maskiner har store konsekvenser.

Det er ikke kun maskiner, der kan lide under de mange sten i jorden. Landbrugsmedarbejderne går i belastende stillinger for at samle stenene op. På en mark på 10 hektar går hver medarbejder omkring fem km.

”De går i en let foroverbøjet stilling og bøjer sig nærmest for hvert skridt ned i jordhøjde. Stenene samler de op og bærer ind til traktoren, hvor de lægger dem i en vogn eller frontlæsserskovl. Vi går oftest i marken en hel dag ved stensamling, altså otte timer ad gangen,” forklarer Lars Romme Jakobsen.

Stenopsamleren er en maskine, som samler stenene op fra marken. Landmanden estimerer, at maskinen kan klare 90 procent af stenene på marken, og resten kan klares med landbrugets egen teleskoplæsser. Efter tilskuddet har landbruget haft en stenopsamler i en prøveperiode på 12 uger, og landmanden er nu overbevist om, at det er en god investering.

”Jeg er klar til at investere nu – både i en stenopsamler og en ny ATV (firhjulet motorcykel, red.) til at trække den,” siger Lars Romme Jakobsen.

Prøveperioden har betydet, at maskinen er blevet testet på i forskellig slags vejr og jordfugtigheder og på forskellige marker. Succesen ved afprøvning har betydet, at Lars Romme Jakobsen hvile ri investeringen til en ny maskine til bedriften.

Tilsammen vil det være en udgift på omkring 128.000 kr.

 

Mod på flere ansøgninger

Processen med ansøgninger er gået så glat, at landmanden har fået blod på tanden til at ansøgere om flere værktøjer til at forbedre arbejdsmiljøet på sin bedrift.

”KF Miljø er i øjeblikket i gang med at hjælpe med processen om at søge om en GPS, så vi slipper for at sidde og kigge bagud i traktoren under såarbejdet,” lyder det.

Puljen for tilskud fra arbejdstilsynet er åben og løber ind til ultimo 2023. Frem mod udgangen af 2023 har landbrug mulighed for at søge om tilskud til afprøvning af tekniske hjælpemidler, der kan være med til at undgå tunge løft, ensidig gentagne arbejdsstillinger EGA, skæve vrid og holdninger.

”Tilskudsandelen er omkring 80 procent og dækker de udgifter, der relaterer sig til afprøvning i en periode på tre måneder, så landmanden har et rigtigt godt udgangspunkt for at gøre sig en god investering,” siger Jeannette Ørbeck.

Siden virksomheden blev stiftet, har KF Miljø bidraget til, at danske landmænd har fået udbetalt over 400 mio. kr. i tilskud.